top of page

Achillespees


Wist je dat je voeten je lichaam de hele dag door dragen? Ze stappen met jou de wereld rond. Dit gaat jammer genoeg soms ook gepaard met klachten. Het is dan ook een noodzaak om direct alarm te slaan en dit tijdig te laten behandelen. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben: een voet die teveel naar binnen of naar buiten kantelt, beenlengteverschil,...etc.

“Overpronatie” is een vaak voorkomend fenomeen. Dit wil zeggen dat de voet teveel naar binnen kantelt waardoor het voetgewelf lager komt dan normaal. Hierdoor gaan de spieren en ligamenten ter hoogte van de binnenkant van de enkels overbelast worden. Dit kan zorgen voor ontstekingsverschijnselen. Ook de Achillespees kan op deze manier klachten veroorzaken. Overpronatie zorgt vaak ook voor klachten buiten de voet. Bijvoorbeeld overbelasting of pijnklachten ter hoogte van de knieën, heupen en rug. Als behandeling worden er corrigerende podologische zolen ontworpen die de voetstand en de houding van het lichaam gaan optimaliseren.

Veel voorkomende klachten bij sporters zijn Achillespeesontstekingen of klachten ter hoogte van de hamstring en knieën. Ook deze klachten komen soms voort door de stand van de voeten. Te denken aan frequente lopers die steeds hun voet naar binnen kantelen waarvan knie en heup ook anders belast worden.

Door middel van op maat gemaakte podologische zolen kan de voetstand veranderen. Hierbij wordt er in de zolen een correctie geplaatst zodat de voet naar buiten kantelt om spieren te ontlasten.

Op maat gemaakte zolen nemen we dan ook letterlijk! De zolen worden op maat gemaakt door middel van een uitgebreid onderzoek. Hierbij wordt er gekeken naar de stand van de voeten, de bewegelijkheid en wordt er een loop-en ganganalyse genomen. Vervolgens wordt er ook naar de stand van het lichaam gekeken. De aanwezigheid van scoliose en beenlengteverschillen worden nagegaan en samengebracht met eventuele voorgaande medische beeldvormingen voor de volledige analyse. Hierdoor hebben we alle gegevens om voor jou de perfecte zool te maken. Vervolgens nemen we door middel van een 3D-scanner of gipsafname de afdruk van jouw voet. (Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van de schuimdoos omdat dit een verkeerde afdruk kan geven.) Op deze manier krijgen we de ideale afdruk van jouw voet, met de juiste vorm van jouw eigen gewelf.

Terugbetaling?

Er is voor podologische zolen bij het onafhankelijk ziekenfonds Partena terugbetaling. Dit met 50€ per jaar per paar zolen.

© Naomi Pieters

Bachelor in de podologie

0472 48 87 24

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
bottom of page