top of page

Podologische voetverzorging

Podologische voetverzorging

Behandeling van ingegroeide nagels,  overmatige eelt, hamer- en klauwtenen, kloven en schimmelnagels,... Ook personen met pijnlijke voeten kunnen bij mij terecht voor een podologische voetverzorging van huid en nagel.

Podologische voetverzorging diabetes

Diabetespatiënten kunnen te maken hebben met een verminderd gevoel in de voeten. Onder de overmatige eelt kan er een eventuele wonde ontstaan. Vaak voelen diabetespatiënten deze wonden niet. Om wonden te voorkomen is podologische behandeling aangeraden. De podoloog zal zorgen voor een professionele behandeling van huid en nagel.

Diabetes screening

Diabetespatiënten hebben vaak een verminderd gevoel en een verminderde bloeddoorstroming naar de voeten toe. Ze kunnen ook te maken hebben met een verminderde mobiliteit ter hoogte van de voeten.

 

Om voetwonden te voorkomen is een jaarlijkse screening aangeraden. Hierbij zullen er testen worden uitgevoerd naar   gevoeligheid, bloedtoevoer en mobiliteit. Ook worden er tijdens dit consult enkele tips meegegeven.

Orthonyxie

De behandeling van ingegroeide nagels.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een nagelbeugel. Bij deze techniek wordt er een beugel op de nagelplaat bevestigd, die een opwaartse kracht zal uitvoeren aan de zijde van de ingegroeide nagel.

Orthoplastie

Behandeling van pijnlijke hamer- en klauwtenen, eeltpitten en likdoorns. Hierbij maken we tijdens de consultatie een op maat gemaakte silicone. Deze silicone kan eventuele likdoorns en eeltpitten drukvrij maken. 

Onychoplastie

Na het verwijderen van een beschadigde nagel kan een vrij liggend nagelbed omhoog groeien, wat kan zorgen voor het ingroeien van de nagels in de huid. Om dit te voorkomen wordt de nagel aangebouwd met een gel. Hierdoor kan de nagel zonder problemen verder groeien. Ook kan deze techniek worden toegepast wanneer u last heeft van een gescheurde nagel. Dit voorkomt verder inscheuren van de nagel.

Wratten

Wratten kunnen behandeld worden door middel van cryotherapie. Hierbij wordt de wrat bevroren, zodat de cellen die het virus bevatten  zullen afsterven.

Preventie van diabetes voetwonden

Gezien het verhoogde risico op voetproblemen bij diabetespatiënten, wordt een jaarlijkse screening aangeraden. De huisarts bepaalt jaarlijks de risicoklasse  aan de hand van enkele criteria.

Podologische screening bestaat uit:

  • het opsporen van neuropathie (gevoelstoornis)

  • het voelen van vaatpulsaties

  • het nagaan van orthopedische misvormingen

 

Pijnlijke neuropathie is een neurologische stoornis die leidt tot hevige chronische pijn als gevolg van zenuwbeschadiging.

Dit is een vaak voorkomende stoornis bij diabetespatiënten. Hierdoor krijgen ze een verminderd gevoel in de voeten. Dit zorgt ervoor dat ze voetwonden soms niet voelen.

Daarom wordt jaarlijkse screening aangeraden.

bottom of page