top of page

Diabetes

Diabetespatiënten: 

Ten gevolge van diabetes kunnen er voetwonden ontstaan. Diabetespatiënten hebben vaak te maken met een verminderd gevoel in de voeten. Hierdoor kunnen ze eventuele wonden niet voelen.

Om deze voetwonden te voorkomen is podologische voetverzorging noodzakelijk waarbij er tijdens de behandeling van huid en nagel ook grondig wordt nagekeken naar eventuele complicaties om voetwonden te voorkomen. Het vroegtijdig behandelen van overmatige eelt is hierbij zeer belangrijk. 

Diabetespatiënten hebben vaak een verminderd gevoel en een verminderde bloeddoorstroming naar de voeten toe. Ze kunnen ook te maken hebben met een verminderde mobiliteit ter hoogte van de voeten.

 

Om voetwonden te voorkomen is een jaarlijkse screening aangeraden. Hierbij zullen er testen worden uitgevoerd naar   gevoeligheid, bloedtoevoer en mobiliteit. Ook worden er tijdens dit consult enkele tips meegegeven.

Gezien het verhoogde risico op voetproblemen bij diabetespatiënten, wordt een jaarlijkse screening aangeraden. De huisarts bepaalt jaarlijks de risicoklasse  aan de hand van enkele criteria.

Podologische screening bestaat uit:

  • het opsporen van neuropathie (gevoelstoornis)

  • het voelen van vaatpulsaties

  • het nagaan van orthopedische misvormingen

Pijnlijke neuropathie is een neurologische stoornis die leidt tot hevige chronische pijn als gevolg van zenuwbeschadiging.

Dit is een vaak voorkomende stoornis bij diabetespatiënten. Hierdoor krijgen ze een verminderd gevoel in de voeten. Dit zorgt ervoor dat ze voetwonden soms niet voelen.

Daarom wordt jaarlijkse screening aangeraden.

Reumapatiënten: Hamertenen, klauwtenen, hallux valgus of een veranderde drukverdeling onder de voetzool kunnen leiden tot pijnlijke voeten

bottom of page